Zelf een online cursus maken; van type platform tot inhoud

Ga jij zelf een online cursus of e-learning ontwikkelen? En ben je benieuwd welke type platformen er beschikbaar zijn en welke goed bij jou past? Wellicht zit je ook nog met twijfels over de inhoud van je cursus. Je bent hier aan het goede adres. Wij gaan je vertellen hoe je zelf een online cursus maakt.

Een online cursus maken in Huddle

Zelf e-learning of online cursus maken?

Dat klinkt wellicht als de ideale manier voor wat passief inkomen, maar zeker in het begin is dat geen haalbare kaart. Je moet namelijk bouwen, ontwikkelen, klanten aantrekken en meer. Een cursus ontwikkelen en verkopen doe je vaak vanuit je expertise. 

Heb jij al een onderwerp voor je online cursus? Waar weet jij mega veel over? Welke kennis wil jij graag delen, waar ben je echt goed in? 

In dit blog gaan we meer in op je eigen cursus maken in Huddle. Het blog dat je nu leest, is geschreven over verschillende soorten platformen en ideeën voor de inhoud. 

Welk type software programma is het beste voor jouw online cursus 

De keuze is eigenlijk uit twee: een compleet bestaand platform / programma waarin je enkel je cursus content toevoegt. Of helemaal zelf een online leeromgeving bouwen. Tijd, geld en mogelijkheden spelen qua keuze hierin een grote rol. Want werken binnen een bestaand programma is prijzig, maar eenvoudiger dan het zelf te bouwen. Tevens zijn de mogelijkheden qua design en interactie natuurlijk vooral bepaald door de programma makers, binnen deze kaders moet je werken. Ga je zelf aan de slag dan zijn de mogelijkheden natuurlijk uitgebreider, dit kost wel veel meer tijd om zelf te ontwikkelen.

Kies je voor een bestaand platform houd dan rekening met:

 • Betrouwbaarheid. Hoe is het gesteld met bijvoorbeeld de privacy instellingen, is het AVG Proof.
 • Bestaansrecht. Is de partij die jij kiest een grote partij? En wat zijn de plannen van deze partij? Je wilt niet je hele cursus ergens bouwen en
 • Jouw wensen & de technische mogelijkheden binnen het bestaande platform. Wil je inderdaad een community, of veel interactie met je cursisten. Of ga je juist alleen werken met video’s, dit soort wensen met je al helder hebben voordat jij een keuze maakt.
 • Dit is vaak duurder dan zelf (binnen je WordPress website) een cursus ontwikkelen.

Er is redelijk wat keuze qua programma voor je cursus. We noemen even een paar:

 1. Huddle (van Nederlandse bodem) voor je e-learning & community building. Ontwikkel je eigen cursus binnen Huddle, doormiddel van koppelingen connect je Huddle met je website, betaalsystemen en emailmarketing.
 2. Skillshare dit mega grote platform werkt met een lidmaatschap waarbij je onbeperkt cursussen kan volgen, veelal gericht op nieuwe (creative) skills te leren. Als je hier je cursus op plaatst verzorgt Skillshare de rest.
 3. Udemy dit platform host mega veel cursussen waarin je cursist zijn of haar skills en vaardigheden uitbreid. Udemy is een internationale aanbieder en volgens mij zo’n beetje de grootste partij.
 4. We horen ook goede verhalen over Teachable; deze grote internationale alles-in-èèn partij stelt jou eenvoudig in staat een online cursus te bouwen binnen hun platform.

Kies je ervoor om zelf je online cursus bouwen:

 1. Een van de meeste voorkomende LMS systemen is Learndash. Dit is een WordPress plugin om je eigen leeromgeving te bouwen binnen je WordPress website. Voordeel dat je cursisten op je eigen website blijven, nadeel dat een grote hoeveel plugins installeren binnen je WordPress kan je website trager maken. Ook horen we van anderen dat het bouwen van Learndash erg tijdrovend is.
 2. Je kan ook voor LifterLMS kiezen, dit is ook een plugin voor je WordPress website en vergelijkbaar qua mogelijkheden met Learndash maar wel een stukje duurder. Je kan met een drag-drop systeem je eigen cursus opbouwen.

Verschillende soorten e-learning & online cursussen

De invulling van je cursus verschilt natuurlijk met je wensen en met je doelgroep. Je kan het kort en “plat” houden of uitgebreid en interactief. Ter inspiratie nemen we een aantal opties met je door, zodat je zelf aan de slag kan met wat bij jou & je doelgroep past.

Wij gebruiken in onze cursus een combinatie van video content, theorie + opdrachten en werkboeken.

zelf een online cursus maken

Video content
Wij raden je zeker aan om gebruik te maken van video’s in je online cursus. Niet alleen omdat video’s steeds populairder worden (kijk maar naar TikTok en Reels) het is ook een stukje persoonlijker en een goede manier om informatie over te dragen. Ben je niet thuis in het editen van video’s dan kan je dit uitbesteden of er eerst voor kiezen een webinar te hosten / op te nemen. De replay van deze webinar kan je dan delen in je cursus. Dit kan bijvoorbeeld bij Webinargeek. Ga je wel zelf aan de slag met het opnemen van een video, dan zijn YouTube en Vimeo goede platformen om je video op te plaatsen. In beide gevallen kan je de video op privé zetten, met een deelbare link voor in je cursus.

Tekst content
Dit kan je verwerken in je cursus zelf, of in de vorm van een downloadbare e-book. Het nadeel is wel dat dit gedeeld kan worden, natuurlijk ook de inloggegevens van de cursus. Maar dat gebeurt wellicht iets minder snel. Deel in tekst je kennis, eventueel met graphics en foto’s om eea te verduidelijken. Koppel eventueel opdrachten om de opgedane theorie in de praktijk toe te passen.

Werkboeken
Hierboven ook kort toegelicht, kan je niet alles in je digitale cursus toepassen of wi je graag je cursisten iets “tastbaars” meegeven? Dan is een te downloaden werkboek de uitkomst. Hierin kan je natuurlijk theorie kwijt maar ook opdrachten en bijvoorbeeld quizzes. Wij gebruiken Canva om onze werkboeken in te maken, je kan via Adobe ook je PFD invulbaar maken.

Live video’s / webinars
Ook een leuke toevoeging om je cursus persoonlijker en interactieve te maken; gebruik van live video’s. Wellicht kan dit binnen bepaalde leeromgevingen georganiseerd worden. Wij gebruiken hier WebinarGeek voor. Je kan een webinar of masterclass hosten om je kennis te delen maar ook in de vorm van een Q&A bijvoorbeeld. Zodat je cursisten vragen kunnen stellen aan jou of hun voortgang kunnen bespreken.

In de praktijk zal een combinatie van bovenstaande toepassingen het meeste voorkomen. Een cursus opgebouwd uit tekst, opdrachten, toelichting via video etc.

Hoe ontwikkel je een e-learning of online cursus

 1. Begin met een brainstorm sessie aan de tekentafel. Breng in kaart waar jouw expertise ligt en waar je doelgroep behoefte aan heeft. Welke van jouw skills of opgedane kennis ga je verwerken in de cursus. En is dit ook verkoopbaar en welke prijs kan je hanteren? Hoe groot is die markt? Doe marktonderzoek voordat je mega veel tijd besteed aan het opzetten van je cursus.
 2. Als je de onderwerpen klaar hebt is het tijd om de kiezen hoe je jouw cursus gaat vormgeven. Ga je met name gebruik maken van video, tekst of …… Pas als je dat helder hebt voor jezelf kan de zoektocht beginnen naar het platform. Ga je gebruik maken van een bestaand platform of ga je zelf aan de slag met het bouwen?
 3. Dan de grootste stap, het maken van de inhoud. Je weet globaal waar je het over wilt hebben, deel dit op in stappen. Ga je het modules noemen? Advies om deze stap niet al in je leeromgeving te doen, maar “gewoon” in een programma als Word. Zo heb je al het materiaal ook op een andere plek opgeslagen. Heb je iemand in je omgeving die je doelgroep is? Misschien wil hij/zij wel je testpanel zijn, om te kijken of je content aanslaat en compleet is.
 4. Start before you are ready! Tijdens het bouwen kan je natuurlijk al beginnen met de verkoop van je cursus. Doe je dit via je website? Dan heb je een product en betaalpagina nodig. Je kan ervoor kiezen om binnen je WordPress website de plugin Woocommerce te installeren met bijvoorbeeld een plugin als Mollie voor je betaalpagina.

Mega veel info in dit blog, hopelijk is het behulpzaam voor je volgende stappen om zelf je cursus op te zetten. Vragen? Stel ze natuurlijk gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *