Hoe plan je een zakelijke fotoshoot

Wat tof, jij wilt meer weten over het plannen van je zakelijke fotoshoot. Dat betekent vast dat je binnenkort eentje in de planning hebt, of twijfelt of dat iets is wat jouw merk nodig heeft. Trust us, dat wil je zeker en dit blog is het enige wat je nodig hebt ter voorbereiding. Je hebt vast genoeg andere dingen te doen, dus hier hoef jij je geen zorgen meer over te maken. We nemen je namelijk uitgebreid mee in het plannen van je fotoshoot. ready? Let’s dive in.

Hoe plan je een zakelijke fotoshoot

Wat is een Zakelijke ofwel Branding Fotoshoot?

Deze termen worden door elkaar gebruikt, maar we zien steeds vaker dat het een branding fotoshoot genoemd wordt. En dat is qua uitleg misschien ook wel iets makkelijker. Want een fotoshoot hoort onderdeel te zijn van je branding. Branding is alles wat je doet, zegt en uitstraalt als merk. Beelden die gemaakt worden tijdens een branding fotoshoot vertalen waar jij als merk voor staat. Daarmee maken beelden je plaatje compleet, daarom is een goede voorbereiding ook zo belangrijk. Want wat zijn je kernwaarden, kleuren, welk gevoel wil je uitstralen etc.

Vaak wordt er tijdens een branding shoot een afwisselingen gemaakt tussen portretten en sfeerbeelden. Zodat je een grote variatie hebt voor je beeldenbank.

branding fotoshoot

Hoe plan je een zakelijke fotoshoot..

Start met een goede voorbereiding van je fotoshoot:

 • Bepaal je Merk Identiteit
  Voordat je echt met de voorbereiding van je fotoshoot begint moet je eerst bepalen wie jij bent als merk. Wie wil je zijn als merk, waar sta je voor, kleuren, woorden, waarden. Denk na over jouw unieke, toegevoegde waarde. Waarin onderscheid jij jezelf van andere, soortgelijke merken.

  Als je dit weet, weet je ook welk verhaal je over wilt brengen doormiddel van de fotoshoot, wie je wil aanspreken. Bespreek dit dus ook met je fotograaf
 • Let’s get inspired
  Ga inspiratie opdoen, denk aan platformen zoals een Pinterest of Instagram. Maar denk ook aan billboards, magazines en andere websites. Maak vanuit al deze knipsels (digitaal of fysiek) een moodboard. Dit gebruiken we voor en tijdens de shoot.

  Disclaimer; we gaan niemand nadoen, ieder deelt zijn eigen beeld / verhaal, maar we kunnen er wel inspiratie en creativiteit uit ophalen. 
 • De locatie
  Mega bepalend voor de uitkomst van je foto’s. Uiteraard is en blijft het een combinatie van alles, maar een locatie doet erg veel. En dan met name het natuurlijk licht dat aanwezig is, en de uitstraling. Kijk ook eens naar je moodboard, wat spreekt je aan? Binnen/buiten/huiselijk/urban/office vibes….
 • Dress to Impress
  Kies de juiste kleding en denk na over je haar & make-up. Wederom helpt je moodboard hier enorm. Maar blijf ook bij jezelf. Welke kleding zit lekker? Voel jij je goed in? Draag je normaal geen make-up, ga dan ook niet helemaal los tijdens de shoot. De foto’s zullen dan vast prachtig worden, maar je wilt ook als jezelf erop staan. Lees verderop in dit artikel meer over onze styling tips.

  Let op in de planning dat je tijdig de afspraak naar de kapper, schoonheidsspecialiste of nagelstyliste gaat. Mijn ervaring is dat mijn huid 2 a 3 dagen na het bezoekje aan de schoonheidsspecialiste het beste is 😉
 • Props
  Je wilt ook attributen meenemen voor tijdens je shoot, om je verhaal kracht bij te zetten of iets meer te laten zien van je persoonlijkheid. Denk aan een magazine, mok, laptop, notitieblok maar ook aan je huisdier, een plant of een boek.

  Props helpen je ook tijdens de shoot, want je kan door een magazine heen bladeren, of “aan het werk zijn” op je laptop, dit voelt vaak iets natuurlijk dan wanneer je aan het poseren bent. Ook creëren de juiste attributen een leuke werksfeer wat weer goed overkomt op de foto.

  Zorg goed voor jezelf
 • Rust goed uit, eet gezond en drink veel water. Je wilt niet met een kater op je fotoshoot verschijnen inclusief de wallen en puffy eyes;) Als jij je goed voelt, zul je dat zeker terugzien in de foto’s.
zakelijke fotoshoot

Styling tips voor je fotoshoot:

Voorop staat dat je jezelf blijft. Qua kleding, make-up en haar. Uiteraard net een tikkeltje extra dan een normale dag, maar niet over de top. Kies voor kleding die je goed staan en de juiste kleuren hebben bij de locatie en bij je merk. Oke, al met al niet eenvoudig natuurlijk. Dus een aantal tips:

 • Neem veel verschillende kleding mee, dan kan je eenvoudig wisselen en kunnen we samen kijken wat goed staat bij de locatie. 
 • Kies niet teveel kleding met drukke prints, tuurlijk het mag best een beetje opvallen, maar je wilt niet dat je kleding de aandacht afleid van het verhaal wat je wil vertellen door je foto’s. 
 • Shop ook eens bij vriendinnen in de kast, wellicht hebben zij die perfecte blazer of die mooie pantalon. 
 • Bij het kiezen van je kleding helpt een moodboard weer, kijk eens naar die beelden en welke kleding gedragen wordt. 
 • Je make-up, blijf dichtbij jezelf is altijd mijn advies. Uitaard even een beetje extra blush op de wangel, gloss op de lippen. Maar kies voor neutrale kleuren als je normaal gesproken ook weinig make-up draagt.
 • Beetje extra aandacht aan je kapsel is wel echt een aanrader. Even föhnen in de ochtend voor een vollere bos, of de krultang er in voor een mooie slag. Dat maakt het plaatje wel compleet.
 • Denk je ook aan je nagels? Verzorg deze even extra de dag voor de fotoshoot, en vergeet je voeten niet mocht je op blote voeten ook een shot maken of in open schoenen.

Basisregels make-up tijdens een fotoshoot

Nog even wat extra tips als het gaat om je make-up:

 • Blijf trouw aan je eigen stijl, maar met een tikkeltje extra. Foto’s nemen wat van de make-up “weg” en je wilt er niet pips uit zien. Dus een extra blosje op de wangen kan geen kwaad.
 • Skip de dagcrèmes en foundation met SPF, deze producten zorgen er doorgaans voor dat je witter lijkt op de foto’s. And that is not so pretty 🙂
 • Wees zuinig met de foundations als er close-ups gemaakt worden. Je wilt voorkomen dat er een laag over je huid zit, of dat je de foundation ziet bij de randen van je gezicht.
 • Matte poeder helpt om een glimmend voorhoofd of T-zone te voorkomen. Neem ook gerust deze matte poeder mee om tijdens de shoot nog even je make-up bij te werken.
 • Ga dus voor een klein beetje extra blush op de wangen. Dit zorgt automatisch voor een gezondere uitstraling en voorkomt dat je bleek lijkt de foto komt.

Wat neem je mee naar je zakelijk fotoshoot:

 • Je make-up tasje, met in ieder geval de matte poeder tegen glimmende delen, de blush, je lipgloss, borstel en je haarlak. Eventueel nog je lippenstift, oogschaduw, haaraccessoires.
 • Uitaard je zorgvuldig uitgekozen kleding. Gestreken en netjes opgevouwen, of als je met de auto gaat laat je de kleding aan de hanger, om kreukels te voorkomen.
 • Versnaperingen, zoals water of iced coffee, whatever makes you feel happy 🙂 en natuurlijk even een snackje voor tussendoor.
 • Props, zoals bloemen, laptop, magazines.

Tijdens de shoot

De fotograaf geeft je aanwijzingen, tips voor poseren en helpt je op je gemak te stellen.

Wat vaak helpt is om “in beweging” te blijven. En dan hebben we het niet over springen en rondjes rennen. Maar “stap” eens de pose in. Je zult merken dat dit natuurlijker voelt dan volledig poseren en het ziet er veel natuurlijk uit op de foto.

Probeer maar eens…..

Als je het prettig vind kan je natuurlijk thuis voor de spiegel kijken wat je goede kant is, welke pose goed werkt bij jouw lichaam. Kom je er echt even niet uit? Kijk nog even naar je moodboard of Pinterest, en spiek eens hoe andere poseren.

Je eigen zakelijke fotoshoot plannen?

Nog geen fotoshoot staan? Plan dan nu eentje, en laat je merk zien!

Of ontdek meer over wat ik als fotograaf voor jou kan betekenen, mijn portfolio, reviews en meer…..

Een reactie op “Hoe plan je een zakelijke fotoshoot

 1. Maaike zegt:

  yes. preceies wat ik nodig heb 🙂
  Meeste had je mij al vertelt toen ik de shoot boekte, maar toch fijn even na te lezen en erbij te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *